18 Ağustos 2013 Pazar

SERGİ: İSTANBUL'DAKİ BİZANS

İstanbul Beyoğlu'nda bugünlerde Koç Üniversitesi'nin araştırma merkezinde 1930'lu 40'lı yıllardaki Bizans eserleri hakkında bir fotoğraf sergisi var. Robert Koleji mezunu ve aynı okulda o yıllarda idarecilik yapmış Nicolas Artamonoff'un İstanbul'daki Bizans yapıları ve kalıntılarını, kendinden önce Bizans konusunda araştırma yapmış kişilerin kitabi rehberliğinde gezerek fotoğrafladığı eserleri, mükemmel bir arşiv değerinde. Studios Manastırı'ndan (İmrahor Camii) Konstantin Lips Kilisesi'ne (Molla Fenari İsa Camii), kara ve deniz surlarından dönemin çalışan insan profillerine kadar çok geniş olmasa da doyurucu bir sergi. 
 
Kendi adıma iş bağlamında şu sıralar bir bizans kilisesi ile meşgul olduğumdan sergiden birkaç önemli parça koparmış olmanın mutluluğu içindeyim. Yukarıda "sergi çok geniş değil" derken sergiyi olumsuzlama anlamında bir yorum getirmiş olmak istemem. Sergi mekanının metrekare kapasitesi bir etken olabilir elbette. Sergi kataloğunu ayrıntısıyla çok incelememiş olmakla birlikte, sergilenen eserlerden fazlasına sahip olduğunu belirtmek gerek. Dolayısıyla sadece Bizans ile uğraşan kişiler haricinde İstanbul'un bir dönemine tanıklık etmek isteyen, henüz kentsel bağlamda mahvolmamış İstanbul'u görmek isteyenler için biçilmiş kaftan Artamonoff sergisi.
Sergiyi gezerken ister istemez olumsuz duygulara kapıldım. Restorasyon işi ile uğraşan biri olarak yaptıklarım ve fikirlerim sürekli çelişiyor zira. En az müdahalenin esas olması gerektiğini düşünmeme rağmen maalesef uygulama safhasında birçok şeyden ödün vermek zorunda kalabiliyoruz. Üzgünüm ama gerçek bu. Dolayısıyla belki teori aşamasında kalmak en güzeli...
Sergi sanıyorum 6 ekime kadar açık kalacak. Demem o ki bu sergiyi kaçırma ve kaçırtma! 

P.S. Artamonoff'un rehberliğini ağırlıklı olarak yapmış olan Alexander von Millingen'in Bizans İstanbul'u kitabının ingilizce pdfsi rahatlıkla bulunabiliyor internetten, duyurulur.



2 yorum: